tisdag 9 april 2013

Tjajkovskij blev Prokofjev

Efter ett mindre, men ganska komiskt, missförstånd oss lärare emellan blev det lite lagomt förvirrande på lektionen idag. För att göra en lång historia kort, hann vi berätta om månadens kompositör Peter Tjajkovskij först. Den ryske kompositören som studerade till advokat och som spelade piano på fritiden. När hans mamma dog tröstade han sig med pianospelandet, vilket ledde till att han så småningom komponerade balettmusik till t.ex. Svansjön.

Peter och Vargen.
En musiksaga (på VHS!) lånad från läromedelscentralen SLI.

Men... sedan råkade vi visa musiksagan Peter och vargen - som inte alls är skriven av Tjajkovskij, utan Sergej Prokofjev. Han är från Ukraina och hade som femåring (!) redan komponerat sitt första pianostycke. På sin tid,1891-1953, ansågs hans musik faktiskt lite för modern och gillades därför inte av alla.

Aprils konstnär blev alltså Prokofjev och Tjajkovskij har lovat att komma tillbaka i maj.

Musiksagan Peter och vargen handlar om en pojken Peter, hans farfar och vargen som är ute på jakt. Varje djur som dyker upp i filmen förknippas med ett visst instrument och läte. Efteråt fyllde eleverna i ett papper på vilka instrument som hörde ihop med vilka personer/djur. De fick också färglägga och de som önskade kunde även rita dit djuren från musiksagan.




Syfte:
  • Kännedom om instrument.
  • Känna till olika kompositörer och deras verk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar