måndag 25 mars 2013

Recept på chokladbollar

 
Tidigare har eleverna tränat måttenheter på matematiken. De fick också praktiskt träna på dessa när de bakade chokladbollar. Idag skrev vi ner receptet.
 
Läraren skrev i programmet Skrivövningar på datorn (finns i våra skoldatorer) där texten skrivs på likadana rader som de har på handstilspapperen. Texten visas också på filmduken, så att alla kan se hur de ska skriva. Vi fokuserade på handstil, stavning och just den här typen av text. Recept skrivs ju på ett speciellt sätt och inte som löpande text. Vi uppmärksammade skillnaderna, jämfört med när man t.ex. skriver en saga.
 
Först föreslog eleverna en lämplig rubrik. Det blev förstås Chokladbollar. Vi skrev ner ingredienserna och eleverna berättade vad förkortningar som tsk, msk, dl och st stod för. Därefter föreslog eleverna att det skulle stå hur man skulle göra. Eleverna klippte till papperet, klistrade upp det på ett färgat papper och illustrerade. Imorgon klistrar vi in det i Årsboken, där vi samlar ett urplock av det vi gör i skolan.
 
Syfte:
  • Trana handstil och stavning.
  • Skriva en instruerande text.
  • Repetera måttenheterna i volym.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar