fredag 22 mars 2013

Veckan som gått

Det finns ett samband mellan addition och multiplikation.
Så var vecka 12 till ända. Den här veckan har vi jobbat med multiplikation på matten, bl.a. med talfamiljer. Det handlar om att multiplikation och division hör ihop, precis som addition och subtraktion. Vet man att 4 gånger 5 är 20, så vet man också att 20 delat med 5 är 4. Vi har också pratat om att det finns ett samband mellan addition och multiplikation (se bild ovan), 2 gånger 10  är ju samma sak som 10 plus 10.

Idag fredag har vi som vanligt tittat tillbaka på veckans planering i Röda tråden. Eleverna har kryssat av de moment som de är klara med. Har de inte hunnit med det planerade, har de fått tid under dagen att göra klart, på passen "göra klart" och "elevens val". 

Göra klart: Alla elever jobbar med att göra klart veckans skolarbeten.

Elevens val: Eleven väljer själv vad den vill jobba med. Ibland kan eleven välja att hellre göra klart t.ex. en mattesida hemma och istället träna engelska på datorn. De gör sina val och tar ansvar för sitt skolarbete med hjälp av oss lärare. 

Eleverna utvärderar också veckan: Hur arbetet har gått och varför. Dessutom reflekterar de över något specifikt, denna vecka över hur de är som kompisar.

Veckan avslutas med att se på Lilla Aktuellt Skola (från gårdagens tv-sändning). Eleverna svarar på frågor efter programmet i form av frågesport med tre svarsalternativ till varje fråga. Småsurrigt i klassrummet, på ett bra sätt, av diskussionerna.

Varje morgon sjunger vi godmorgonsången på engelska och pratar om vädret - på engelska förstås! Just nu är det mycket It´s snowy/slippy/windy/cloudy/very very very cold... Vi hoppas att det snart ska bli mer av It´s very sunny today!

I övrigt har vi hunnit med att skriva på våra deckare på datorn, arbetat i planet-grupperna (läst faktatexter och skrivit handstil), lärt oss mer om kompositören Edvard Grieg, tränat i hinderbana, sjungit om planeterna på engelska och pratat om syftet med Earth Hour.

Helt enkelt... Vi får vara nöjda!
  
Kom ihåg att släcka lampan en timme kl. 20.30 imorgon lördag! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar