onsdag 6 mars 2013

Stjärntecken på svart himmel

Den vita mallen (där stjärnornas postioner är urklippta) läggs på det svarta papperet.
Eleverna märker ut stjärnornas placering med en penna och klipper där.
Vi repeterade vad Albert berättade om stjärnor och planeter på UR:s hemsida (se länk nedan), eftersom väldigt många elever var sjuka vid det här tillfället. Den sista delen handlade om stjärntecken och eleverna fick gruppera sig utifrån stjärntecken. Vi gick igenom vilka datum som gällde för vilka tecken.

Klicka här om ni vill se Alberts presentation av stjärntecknen:
Albert berättar om stjärntecknen (först om planeter)

Sedan pratade vi om att det finns de som tror att människor som är födda i vissa stjärntecken har vissa egenskaper. Vi poängterade att alla naturligtvis har lite av allt möjligt och att det inte är några få förunnade att vara modiga (som just är en egenskap tillägnad lejonets tecken).

Vi hade egentligen inte alls tänkt att gå in just något djupare om detta, men eleverna blev väldigt nyfikna och intresserade. Läraren valde, på skoj, ut ett par positiva egenskaper från texten (osäker källa) och eleven fick säga om de tyckte att det stämde. Även kompisarna hjälpte till med sina synpunkter "Det stämmer att du är omtänksam, för du brukar hjälpa mig..."

Många elever tyckte själva att det faktiskt stämde bra, men många tyckte också att andra teckens egenskaper stämde lika bra på dem själva.

Med hjälp av en spik gör eleverna hål först för att lättare kunna klippa.
Varje grupp fick en mall där de markerade sina stjärnbild och gjorde hål med spik och sax i det svarta papperet. Tillsammans bildade dessa stjärnbilder en fin svart stjärnhimmel när vi satte upp dem på fönstret.


Stjärnbilderna sätts upp på fönstret.
Dagsljuset lyser igenom och det ser ut som stjärnor som lyser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar