måndag 23 april 2012

Tabeller med två pennor



En gång i veckan tränar eleverna på talkamraterna på tid. Här gäller det att slå sig själv, att hinna med något eller några tal mer än man gjorde veckan före.

Eleverna får de talkamrater och symboler som just de behöver träna mer på. Det kan vara kamraterna upp till 10 med addition eller subtraktion eller kamraterna upp till 20 med addition eller subtraktion.

Alla bör så småningom kunna alla kamrater upp till 20 som ett "rinnande vatten" för att lägga sin tankeverksamhet på själva problemen och vilka strategier som ska användas istället för de enkla räkneoperationerna.

Själva pappret går till så att eleverna har två pennor med olika färg och börjar då samtidigt med den ena pennan. Efter en minut säger läraren: -Byt penna!

Alla byter då till den andra pennan. Så håller de på tills de bytt penna fyra gånger. De får alltså hålla på med sitt papper i fem minuter.

Blir man inte klar med sitt papper inom de fem minuterna så stoppar man där man är och vänder sitt papper upp och ner. Blir man klar med sitt papper inom de fem minuterna så kontrollerar man sina tal man skrivit medan man väntar tills läraren säger att alla ska vända på sitt papper.

Det blir tydligt för läraren hur länge eleven har jobbat med uppgifterna, tack vare de olika färgerna. Man kan se vilka tal som var lätta eller svåra för eleven.

Syfte:
  • Att lära sig kamraterna.
  • Att försöka tänka snabbt.
  • Att fokusera på sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar