onsdag 4 april 2012

Varför firar vi påsk?

Vi pratar om påskens dagar: skärtorsdag, långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Några visste redan varför vi firar påsk, men vi ville lära oss mer. Vi har sett korta filmer om de olika dagarna. Vi började med skärtorsdagen. Före gick vi igenom svåra ord som kunde dyka upp i filmen, som t.ex. kaffekittel, lärjunge. Efteråt pratade vi om den, repeterade vad vi hade sett och kollade om någon hade frågor eller funderingar. Därefter fortsatte vi med de andra filmerna på samma sätt.


När filmerna var slut stod det klart att vi firar påsk för att Jesus återuppstod från de döda. Vi har också lärt oss en massa annat om påsken, som t.ex.varför vi äter ägg, varför vi pyntar med tuppar, varför vi har påskris, vad katten gör på kvasten, varför påskkärringarna åker till Blåkulla och vad kaffekitteln har för funktion.

Ibland var det lite läskigt när det var häx-skrik eller när de berättade om Jesus död.

Eleverna tyckte filmerna var bra och ville se dem igen. Någon frågade om de fanns på You Tube, men nej, filmerna är gjorde av Nordiska museet och finns på läromedelscentralen, där skolorna hämtar filmer från.

Syfte:
  • Känna till bakgrunden till våra traditioner och helgdagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar