lördag 28 april 2012

Varför firar vi Valborg?

Sista april. Eleverna visste mycket väl att det är på måndag. Då är de lediga från skolan och även dagen efter. Men att sista april hade ett annat namn också, var inte lika lätt att veta.

Valborgsmässoafton. Och varför firar vi det? Inte heller lätt att veta. Eleverna berättade att de brukar gå och titta på elden, att de har gäster hemma och äter god mat. Vi bestämde oss för att ta reda på vad det är vi firar egentligen. Efter en och en halv minuts film om vårens högtider och traditioner så visste alla varför vi firade Valborg förr i tiden och varför vi firar det idag.

Förr i tiden släppte man ut kor och getter den här tiden och ville då skrämma iväg rovdjur, som björn och varg, genom att elda. Man trodde också att elden kunde skrämma iväg onda makter, som häxor och troll.

Idag firar vi att vintern är slut och att våren kommit. Det är ju också praktiskt och bra att slänga alla avklippta grenar från trädgården på kasen.

Kasen, vid idrottsplatsen, i närheten av skolan tänds kl. 20.00. Eleverna på skolan får gärna vara med och sjunga vårsånger strax innan kasen tänds. Det är samma sånger som vi tränat på och sjungit i skolan. Samling kl. 19.30. Efteråt bjuds eleverna på dryck och go´bit av idrottsföreningen.

1 kommentar:


  1. Hittade av en slump er fina, inspirerande blogg! Har jobbat många år som lärare i den svensktalande delen av Finland och ska imorgon (14.8) ta emot en etta efter att i några år jobbat med äldre elever.
    Så många härliga tips hittas hos er! Tack!

    Trevlig skolstart till er om några dagar!

    M

    SvaraRadera