tisdag 4 december 2012

Julkort med 3D-effekt

Decembers utmaningar på väggen i klassrummet!
Dags att presentera månadens musik, konst och gåta! I december sjunger vi julsånger och tittar närmare på Jenny Nyström. Varje tisdag ägnar vi ett lektionspass åt detta och pratar om själva månaden med olika jultraditioner.

Idag stod det julkortstillverkning på schemat. Vi inspirerades av åk 5 på skolan som hade gjort kort med 3D-effekt.

Julkort med 3D-effekt!
Eleverna viker ett A4-papper och klipper två jack på två ställen i vikningen. Därefter petar man in jacket i kortet och klistrar fast en ritad bild där.

Fyra små klippta jack inpetade i kortet.

Eleverna ritar och klipper ut bilder som klistras fast inuti kortet.

Någon elev tyckte att vi skulle sätta fast alla kort i en lång rad, så att det blev en tredimensionell värld. Ja, varför inte?! Visserligen har vi andra planer för just det här kortet (det ska in i en slags Årsbok som eleverna har), men om eleverna gillar det här kan vi göra det i ett annat sammanhang också!

Då ska vi ta med ännu mer av det här med avstånd. När något är långt borta ser det litet ut och nära ser det stort ut. Vi klipper stora jack för den bild som ska vara närmast och små jack för det som ska kännas som långt borta. Då kan eleverna t.ex. göra en stor människa men ett litet hus. Eller något annat, som arbetsområdet får avgöra.

Korten från sidan.
Ur kursplanen i bild - läroplanen (LGR 11)
Centralt innehåll i årskurs 1-3
Redskap för bildframställning 
"Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten."

Syfte:
  • Lära olika tekniker i bild

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar