tisdag 11 december 2012

Skriva med Jenny Nyströms bilder som inspiration

Bilder tecknade av Jenny Nyström.
Eleverna har fått välja en bild av Jenny Nyström som inspiration till sitt skrivande. De fick välja om de ville hitta på något, t.ex. skriva en saga, eller berätta om något som har med bilden att göra. Idag har vi pratat mycket om vilken roll tomten hade förr i tiden. Eller så kanske någon vill berätta om vad de själva varit med om någon jul?
Eleverna klistrar själva fast den bild de valt på skrivpapperet.

Eleverna fick klara sig själva idag, med uppmaningen att tänka på sina individuella mål i svenska. De har alla olika saker att träna på, t.ex. skriva med små bokstäver, stor bokstav i början av mening, sätta ut punkt eller andra skiljetecken.

Sedan utgår vi från texten de skrivit idag och följer upp hur det gått med målen. Behöver eleven träna mer eller kan vi gå vidare med nya mål? Det känns alltid konstigt att inte "vilja" hjälpa eleverna när de frågar om stavning och annat (eller att de inte får samarbeta), men vi förklarar och påminner om att det är för att vi lärare ska få se vad de behöver få mer tid att träna på.

Det ger en bra fingervisning till oss om vi varit tillräckligt tydliga eller om vi behöver förklara på ett annat sätt också. Ibland är det helt enkelt bara mer tid att få träna på saker och ting som behövs!

Syfte:
  • Träna handstil.
  • Träna på sina mål.
  • Se hur eleven utvecklats och hur vi ska gå vidare med målen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar