fredag 23 mars 2012

Fågelsaknad, men bra vecka ändå!

Den här veckan har vi gjort lite av varje. Det är lite tomt efter vårt fågeltema. Eleverna säger själva att de saknar fåglarna... Det var roligt och lärorikt att skriva faktatexter om våra vinterfåglar, men nu får vi massor av anant nödvändigt gjort. Och snart är vi igång igen med ett nytt tema!

Den här veckan har vi istället passat på att slutföra en massa andra påbörjade arbetsuppgifter. Eleverna behöver få möjlighet att bli klara med sina skolarbeten och känna sig nöjda över att ha gjort det.

Helt oväntat gjorde också tangentbordsträningsprogrammet ABC på PC succé. Innan visste vi inte alls om själva pedagogiken i programmet skulle tilltala eleverna eller om det skulle bli för svårt för dem. Men vi fick bara en påminnelse om hur lättlärda de är. Eleverna har älskat programmet, tagit det som en lek och varit väldigt snabblärda. Nu gäller det att fortsätta arbetet med fingersättningen när vi skriver, så att inte pekfingervalsen tar över!

I matematiken har vi avsatt mycket tid till att arbeta med svaren från Kängurutävlingens uppgifter. Det är viktigt att eleverna inte bara var med på tävlingen och att det inte händer något mer sedan. Att prata matte hjälper eleverna att utveckla sitt matte-tänk. Vi går igenom varje uppgift igen tillsammans i grupp, så att eleverna ska förstå hur man kan komma fram till en lösning på de frågor som de inte kunde. De får förklara, motivera, lyssna på andra och komma överens om ett svar. Inte helt lätt, men träning ger färdighet. Och som vi påminner varandra om: Vi är ju i skolan för att lära oss, så det gör inget om man inte kan på en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar