tisdag 13 mars 2012

Tangentbordsträning

Under en tvåveckorsperiod framöver kommer alla elever i 1A och 1B ha gjort tangentbordsträning. Vi tränar fingersättning där fingertopparna hela tiden ska utgå från vissa "hem-tangenter" när vi skriver. Utifrån dessa rör sig sedan höger hand på den högra delen av tangentbordet och vänster på vänster sida. 
  
Arbetsblad.

Eleverna jobbar i ett program på datorn som heter ABC på PC och tränar efter ett arbetsblad. När de har gjort övningarna kryssar de dem.



Övningarna börjar med att eleverna ska trycka på A med vänster lillfinger. (Till sin hjälp har eleverna en kort instruktionstext framför sig. Om de inte vill eller inte kan läsa trycker de på högtalaren bredvid så får de det uppläst.) Tangent A är markerad och vänster hand visas under, samtidigt som lillfingret är markerat med en blå prick. När eleven har lyckats tillräckligt många gånger går det att klicka vidare till nästa bokstav B o.s.v. När de har gjort några får de repetera flera tillsammans t.ex. A B C D E F G i följd.
  
Bowling!
Efter några avklarade övningar dyker det upp bowling. Eleverna slår omkull käglorna genom att trycka på den tangent som står under. Eleverna tycker att det är en rolig lek, men i själva verket är det ytterligare träning fast i annan form!

Syfte:
  • Undvika "pekfingervalsen" när eleverna skriver genom att använda alla fingrarna.
  • Tangentträningen ska leda till att eleverna, så småningom, ska kunna skriva utan att behöva titta på tangenterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar