onsdag 6 februari 2013

Big Bang



Lärobok som finns i klassuppsättning... någonstans. Förhoppningsvis.
Idag har vi läst, pratat och ritat Big Bang. Tanken från början var att vi skulle läsa högt ut läroboken Universumboken tillsammans. Tyvärr verkar böckerna vara på rymmen någonstans i skolan, så läraren läste högt för eleverna ur lärarexemplaret denna gång. Eleverna deltar aktivt genom att räcka upp handen och kommentera det vi läser. De lär av varandra genom att delge det de läst/ett på tv/hört berättas om.
Idag handlade texten om hur man tror att universum bildades och hur stjärnor uppstod efter flera miljarder år.
Efter vi läst repeterade vi också vad texten handlade om. Eleverna fick två papper med några meningar som sammanfattade det vi läst om. För att befästa kunskapen fick de till uppgift att illustrera texten på sitt eget vis; med valfritt passande motiv till textens innehåll - gjort med färgpennor, akvarell eller vattenfärger.  Förhoppningsvis får eleverna till slut ett litet rymdhäfte som hjälper dem att minnas
vad de lärt sig om rymden.

Ur kursplanen i NO - läroplanen (LGR11)
Undervisningen ska behandla följande centrala innehåll:
"Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året."

Ur kursplanen i SO - läroplanen (LGR11)
Undervisningen ska behandla följande centrala innehåll:
"Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är av betydelse för eleven."

Syfte:
  • Läsa och lyssna på faktatexter.
  • Prata om innehållet.
  • Reflektera.
  • Lära av varandra.
  • Illustrera faktakunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar