onsdag 13 februari 2013

Film om Big Bang och hur jorden och liv skapades

Vi började med att titta på en 11 min lång film från skolans läromedelscentral Big bang - hur jorden och livet skapades. Vi lärde oss bl.a. om atmosfären (det hölje av gaser som omger jorden), hur sjöar och hav bildades när det regnade under tusentals år, hur bakterierna var "jordens herrar" under lång lång tid innan annat liv skapades. Sedan fick vi se hur jorden skapades av att stenar klumpades ihop och att jorden var glödande het innan den kyldes ner (den brinner ju faktiskt fortfarande inuti).

Vi pratade lite om filmen och läste vidare ett kapitel i Universumboken om stjärnor. Vi pratade om varför man inte ser samma stjärnhimmel på sommaren som på vintern. Stjärnorna är alltid på samma plats, men eftersom jorden rör sig runt solen så ser vi inte alltid samma stjärnhimmel. Och när det är ljust finns stjärnorna där, men vi kan bara inte se dem.

Två sopptallrikar vända mot varandra fick symbolisera vår galax Vintergatan, eftersom forskarna tror att den ser ut så. Vårt solsystem ligger tydligen i utkanten av Vintergatan. En av Vintergatans miljarder stjärnor är vår sol, som jorden kretsar runt. Vår granngalax heter Andromeda.

Vi tog också upp hur den kristna synen på hur jorden skapades skiljer sig från den vetenskapliga.

Eleverna illustrerade utifrån en sammanfattande text om lite av det vi sett på filmen, samt läst och pratat om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar