fredag 15 februari 2013

På riktigt med tidningsurklipp

Tidningsurklipp I

Häromdagen visade vi ett tidningsurklipp för eleverna och frågade om de kände igen mannen på bilden. Och visst, utbildningsminister Jan Björklund har de ju sett många gånger på Lilla Aktuellt. Här var han aktuell i lokaltidningen, eftersom han besökte en skola i stan och som också jobbar mycket med läsning.

Det har ju visat sig att läsförståelsen minskat bland niondeklassarna i Sverige. Björklund sa att eleverna borde läsa en kvart varje kväll för att bli goda läsare.

Vi inleder varje skoldag med att eleverna läser. Många av våra elever läser även på kvällarna. Toppen! Förutom att läsa på morgonen har våra elever läsläxa varje vecka. I skolan tränar de läsförståelse med frågor på läxtexten. Många andra skoluppgifter bygger också på att eleverna ska läsa och illustrera. Då måste de verkligen läsa och förstå.

Vi hörde också, i ett annat sammanhang, att hjärnforskaren Martin Ingvar tyckte att det var bättre att träna läsförståelse, än att tro att ett införande av betyg i trean ska lösa dåliga läsförståelseresultat.



Tidningsurklipp II

Idag var det dags för nästa urklipp, som handlade om en asteroid (ungefär lika lång som skolan) som beräknas passera nära jordklotet ikväll (kl.20.26 - "Mitt i Gladiatorerna!").

Passar bra när vi nu har tema rymden och eleverna är så intresserade och engagerade. Med i artikeln stod även en liten faktaruta där vi fick reda på att det nästan är bevisat nu att dinosaurierna dog ut för 66 miljoner år sedan pga av att en stor asteroid krockade med jorden.

Syfte:
  • Undervisning om det som är på riktigt: Ta in verkligheten i klassrummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar