måndag 21 november 2011

Barnbokskatalogen till varje elev


Barnbokskatalogen ges ut av Kulturrådet för att inspirera barn till läsning och visa på alla nya böcker som givits ut i år. I klassen har vi tillsammans gått igenom den och tittat hur den ser ut. Den är indelad i sidor med t.ex. bilderböcker, faktaböcker, kapitelböcker 6-9 år. Det finns bilder på böckerna och en text som beskriver handlingen. Ibland finns även en cirkelformad symbol med som visar vilken typ av bok det är, t.ex. humor, spänning, hästar, kärlek. Eleverna får kryssa i två rutor; antingen "vill läsa" eller "har läst". Poäng på boken ges genom att fylla i 1-5 prickar.

Vi kommer att använda de här katalogerna i skolan. Varje gång eleverna får lyssna på en högläsningsbok eller har läst en bok själva får de poängsätta den. De kommer också att få tillfälle att titta och läsa om de olika böckerna för att bli inspirerade till läsning. 

Bokmärket och affischen på alla böckerna önskade eleverna få ta hem redan nu. Katalogen kommer hem så småningom!


Det var väldigt roligt att se alla elever så intresserade och nyfikna över alla nya böcker. De kryssade många böcker som de önskar läsa och visade ivrigt sina klasskamrater.

Syfte:
  • Stimulera läslust
  • Prata böcker med varandra
  • Återberätta böcker
  • Träna på att "tycka till", ha en åsikt, om böcker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar