onsdag 23 november 2011

NTA Uppdrag 1 och 2

Fast eller flytande är ett tema där barnen undersöker och lär sig några egenskaper hos fasta ämnen t.ex. färg, form, hårdhet och flytförmåga. Flertalet uppdrag är uppbyggda så att barnen tillängnar sig metoder att undersöka olika ämnes tillstånd samt föra en vetenskapsjournal. Sammarbete lägger vi stor vikt vid i detta arbete.

Uppdrag 1


Vi tittar på likheter och olikheter hos en plastsked och en stålkula. Kan de verkligen ha något gemensamt som ser så olika ut med blotta ögat?! Vi får koppla på alla sinnen (utom smaken förstås). Eleverna har varsin NTA-kompis och med den fick de arbeta. Det blev en gedigen lista med likheter och olikheter som vi sedan gick igenom tillsammans som avslutning på uppdraget. Den listan sitter nu i vår vetenskapsjournal.


Uppdrag 2

Vi sorterar 20 olika föremål efter färg och form.

Alla har en bricka framför sig med alla föremål på. De ska nu diskutera sig fram med sin NTA-kompis hur de ska sortera dessa efter färg och form.



Eleverna känner och klämmer på föremålen och placerar dem i grupper där de tycker att de hör hemma. Vi gör även här en gemensam lista över föremålens färg och form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar