tisdag 22 november 2011

Talet 6

Eleverna ska kunna se antalet 6 med en snabbtitt när de ligger grupperade och då gärna utgå från det starka femtalet, dvs 5 och 1. Det är också bra att kunna se talet i andra grupperingar, tex 3 och 3, 2 och 4, dvs talkamrater. Talkamrater för talet 6 ska automatiseras så att inte den kunskapen belastar arbetsminnet.
Ett roligt sätt att träna kamrater på är spel. Vi har spelat "Tji och tre".

Man spelar två och två. Det hela går ut på att man ska bli av med sina stickor. Spelarna håller tre stickor var bakom ryggen. Sedan håller var och en fram sin ena hand knuten med noll, en, två eller tre stickor i. Resten av stickorna håller de kvar bakom ryggen. De ska nu föreslå hur många stickor de har tillsammans i sina knutna händer. De turas om att börja säga hur många de tror. Man får inte säga samma tal. Den som säger rätt antal får lägga bort sin sticka synligt för den andre. Börja sedan om på nytt med fem stickor osv. Om ingen av dem säger rätt antal så tar man inte bort någon sticka utan provar igen med samma antal stickor.

Spelet kan göras svårare genom att ta fler antal stickor i händerna. Man kan även sätta andra värden på stickorna, tex 2,3,10,100.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar