onsdag 19 oktober 2011

Bokstaven Nn

Nn nagellack Norge Nn nos natur

Eleverna blir bokstavsdetektiver och får ledtrådar om vilken som är veckans bokstav. Vi nämner alla namn i gruppen (det här momentet gjorde vi när vi hade halvklass). Namnskyltarna lades i två grupper. Den ena raden innehöll aktuell bokstav, men inte den andra raden. Eleverna såg den gemensamma nämnaren och kom på att det borde vara bokstaven Nn.


Radioapan är alltid lika pigg på att sjunga en trudelutt för oss och introducera veckans bokstav, d.v.s. Nn.

Eleverna sitter i par och skriver sin Nn-ordlista (som de vid senare tillfälle ska klistra in i sin alfabetsbok).

Med många aktuella Nn-ord fick eleverna tillsammans hitta på en berättelse som skulle vara rik på Nn-ord. Läraren är sekreterare och skriver på datorn. Datorn är kopplad till projektorn, så eleverna följer med på filmduken när varje ord skrivs. Dessutom säger "Karin" (vår datorröst) varje bokstavsljud, ord och mening. När vi skriver gemensamma texter får eleverna också tillfälle att uppmärksamma hur en text är uppbyggd. Vi kan även höra att talspråket skiljer sig från skriftspråket (man skriver inte så som man pratar). Idag nämndes också talstrecket, som sätts framför en mening när någon säger något.

De gemensamma sagorna (4 st totalt, eftersom båda klasserna har gjort detta i halvklass) har kopierats  på ett stort papper. Imorgon ska vi ringa in alla ord som innehåller bokstaven Nn, samt rita passande bilder till.

1 kommentar:

  1. anna.lind@sandvik.com19 oktober 2011 kl. 15:36

    Ska bli riktigt roligt att se barnens sagor sedan!

    SvaraRadera