onsdag 5 oktober 2011

Tallinjen, grannar och Knupp på mattemusiken

En tallinjen är en rät linje där varje position på linjen svarar mot ett tal. Vi vill att eleverna ska bli bekanta med talen och lära sig positionerna med hjälp av sin egen kropp. Ju fler sinnen som är med, desto bättre att lära sig!

Ett steg i taget
Eleverna drar en hemlig siffra mellan 1-20. Vi sjunger sången "Ett steg i taget" och de lyssnar efter sin siffra som de håller i. De ska sedan upp och gå till musiken, utan att stöta emot någon. När de hör sin siffra så ska de göra olika saker som stanna, hoppa eller visa sin siffra. Till slut ställer sig eleverna bredvid varandra i en ring i talens ordning. De lägger ner sina kort på golvet och vips så har vi en tallinje!


Varje elev ska nu förflytta sig längs tallinjen. Det gör de två och två. De har linjen emellan sig så att den ena rör sig under linjen och den andra över.


Knupp
Ett spel som tränar talens grannar är Knupp. Använd en vanlig kortlek 1-10 (ta alltså bort kung, dam och knekt). 3-5 spelare är lagomt.
Blanda korten och dela ut till alla som är med. Alla lägger sin korthög framför sig med baksidan uppåt. En börjar att ta ett kort från sin hög. Är det ett Ess (talet 1) läggs det ut på mitten. Om det är något annat kort läggs den bredvid sin egen korthög med talet synligt. Sedan är det nästas tur. Den tar ett kort från sin egen korthög. Om det är ett Ess läggs det ut på mitten. Om det är ett annat kort tittar man på kompisarnas kort om det är en granne till det kort som de har fått upp. I så fall får den lägga kortet på grannens.
Man får hålla på att lägga kort så länge man kan lägga i mitten och på kompisarnas kort. Så fort man lägger ett kort på sin egen hög så är det nästas tur.
Spelet går ut på att högarna på mitten ska bli 4 st, från 1-10 och man ska bli av med sina kort så fort som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar