lördag 18 maj 2013

Jorden snurrar på

Vi startade fredagen med att samla båda klasserna och sjunga morgonsången (I´m saying good morning to you...) och högläsa om planeten jorden i Universum-boken. Läraren läser, eleverna kommenterar och frågar. Vi ritar på tavlan och visar.

Tredje planeten från solen rundar solen på ett år!
Vi repeterade och pratade om hur jorden snurrar. När den snurrat ett varv har det gått ett dygn. När Sverige är bortvänt från solen är det natt här, samtidigt som det är dag i något annat land på andra sidan jordklotet, som är vänt mot solen.
När jorden åkt ett varv runt solen har det gått ett år.
Vi pratade också en del om vilken uppfattning man hade om jorden förut. Vi trodde för länge sedan att jorden var platt som en pannkaka och på andra ställen i världen trodde man att det var en jätte som höll upp jorden eller att den bars upp av fyra elefanter som stod på en jättessköldpadda.
Det fanns också en tro att planeten jorden var i centrum och att alla andra planeter och solen cirkulerade runt den. Sedan upptäckte man att det faktiskt var solen som låg i mitten och att de andra planeterna åkte runt i banor runt solen.

Därefter tog vi en morgonsamling i respektive klassrum. Eleverna sitter i ring och vi kollar närvaron, går igenom datum och dagens schema.

Varje fredag fyller vi i Röda tråden, som är en planeringsbok. Den skickas med hem med eleven varje fredag och tas tillbaka till skolan på måndagar. Eleverna kryssar i vilka skolarbeten som de gjort under veckan. Har de inte gjort klart pga sjukdom eller annat, gör de klart på lektionen eller tar hemläxa.

Eleverna har också Elevens val på fredagar. Då har de möjlighet att jobba med det ämne som de vill. Idag var det många som gjorde sockermålningar, en teknik som vi presenterade tidigare i veckan. En del räknade klart i matteboken, medan andra tränade engelska, stavning eller matte på datorn.

Efter lunch var det dags för båda klasserna att samlas i ett klassrum igen. Vi har, sedan några månader, möblerat borden efter väggarna (som ett U) bl.a. för att eleverna (50 st) ska få plats på golvet. Vi sjöng sånger.

Dagen avslutades med att se Lilla Aktuellt Skola, ett nyhetsprogram för barn. Efteråt får eleverna göra en frågesport, som vi gjort själva, om nyheterna. Det blir ett sätt att bearbeta nyheterna ännu en gång, när eleverna diskuterar med sina kompisar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar