torsdag 4 oktober 2012

Bibliotekstid varje vecka

Biblioteksbok i lådan.
Varje torsdag har klasserna en varsin fast bibliotekstid i biblioteket. Idag började vi med att samlas i den stora hörnsoffan och några elever berättade om böcker som de läst hemma eller hört en förälder läsa högt. Eleverna vet att ett mål i skolan är att de ska kunna återberätta en berättelse och att de nu visar att de kan det. Vi gör ju detta för att ge klasskamraterna boktips också!

Därefter går eleverna och lämnar tillbaka böckerna som de haft hemma och böcker som de haft i klassrummet. Det är tre veckors lånetid, så det går bra att behålla dem längre än en vecka. Eleverna drar med scannern på bokens kod och ställer tillbaka den i bokhyllan - på rätt plats! De tittar på författarens efternamn och vet då var boken ska stå.

Sedan är det dags att låna nya böcker! Eleverna ska helst låna minst en skönlitterär kapitelbok till klassrummet, så att de inte läser ut den på en gång. De får naturligtvis låna bilderböcker också, men max två böcker totalt till lådan. Vi pratar mycket om att det ska vara böcker på rätt nivå och försöker medvetandegöra eleverna om hur man väljer böcker som passar. Man kan t.ex. titta på storleken på texten, om det är mycket text eller mest bilder. För svåra böcker skapar ingen läsglädje!

Eleverna blir erbjudna att låna hem två böcker, men de måste inte. Där kan de välja om de vill låna skönlitterära böcker eller faktaböcker.

Eleverna scannar in sitt namn i en elevpärm och därefter de böcker som de vill låna. Vi har en biblioteksassistent på skolan som gärna hjälper till med återlämning, utlåning, sätta upp sig på väntelista på böcker m.m. Eleverna är jätteduktiga och klarar mycket själva också!

När de valt böcker kan de sitta kvar i biblioteket och läsa eller gå tillbaka till klassrummet och läsa.

Syfte:
  • Återberätta muntligt.
  • Lyssna när andra berättar.
  • Skapa läsglädje.
  • Stimulera till läsning genom att ge tillfälle att låna böcker och prata om böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar