tisdag 2 oktober 2012

Oktobers musik, konstnär och gåta


Ny månad, ny musik, konstnär och gåta, samt prat om själva månaden.

På tisdagar efter lunch har vi ett lektionspass på 1 timme och 20 minuter. Då jobbar vi med detta område. Idag presenterade vi Chopin (kompositör), Michalangelo (konstnär) och gåtan (Lapp på lapp, men ingen söm). Under hela månaden får eleverna fundera ut svaret på gåtan och skriva upp det som de tror är det rätta svaret.


Vi började med att läsa i Antons årsbok (lärobok) en kort berättelse om en gammal trädstam som pratar med löven som faller ner. Vi pratade om varför de lossnar varje år och om det verkligen är samma löv som växer ut igen?!
Rötterna ger löven näring och sedan när de faller ner på hösten blir de till jord och då är det deras tur att ge tillbaka lite näring till rötterna. Trädet måste nämligen tänka på att snåla på vattnet när det blir kallt och mörkt ute, så då ger den inte med sig till löven.

Vi lyssnade på Chopin under tiden som eleverna fick göra en bilduppgift med inspiration från texten i Antons årsbok. Med hjälp av tidningar och färgat papper fick eleverna riva en trädstam med grenar och blad. På trädet klistrade de fast ögon, näsa och mun. Vi funderade över vad trädet skulle kunna tänkas säga till löven och "Hej då!" kom som förslag. Eftersom vi har börjat med engelska nu valde vi att skriva "Goodbye!" eller "Bye bye!" i pratbubblor.

Härligt att höstträden blir så olika och personliga.



Papper, lim och tidningar blir snart ett fint höstträd.
Följande tisdagar kommer vi att arbeta mer med kompositören och konstnären.

Syfte:
  • Uppmärksamma månadernas olikheter.
  • Lyssna på olika typer av texter (om ett träd som pratar).
  • Presentera olika tekniker i bild (riva, återanvända).
  • Lyssna på olika kompositörer (Chopin).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar