tisdag 22 januari 2013

Brunos djur

Brunos räv som smyger iväg genom skogen?

Vi började med att titta på Bruno Liljefors bilder av vilda djur igen (på filmduken). Eleverna berättade vad som karaktäriserar hans bilder. "Han målar väldigt verkligt och djuren sitter inte stilla. De springer eller kommer i slagsmål med andra djur."



Vi pratade om spår i snön och hur de ser ut och vilken färg Bruno målat med. Vi tittade på djuren och jämförde med geometriska former; upptäckte att en kanin sedd framifrån nästan blev som en cirkel med öron ovanpå och ben som sticker ut. Domherrar är bara en röd prick med fingertoppen som pensel och ett svart streck ovanpå.

Vi tog fram teckningarna på träden som eleverna gjorde förra veckan och målade dit valfria djur och spår i snön. Till elevernas hjälp sökte de på datorer på "Bruno Liljefors" och klickade på "bilder". Då kunde de titta hur han målat och inspireras av det.


En del blev besvikna när det inte blev som de tänkt sig pga för mycket färg eller darr på handen, men då lärde vi oss att om man tar två steg bak och ser det hela på avstånd blev det faktiskt bra! Eleverna var också mycket positiva och berömde och uppmuntrade varandra.

Nästa vecka på det här passet var det egentligen annat inplanerat, men vi känner att vi måste sansa oss lite så att eleverna slipper skynda på med att bli klara jämt. Det är viktigt att de är nöjda med resultatet och får lägga ner den tid de behöver.

En klassisk Liljefors nästan:
Rävar med byte.
Syfte:
  • Måla med olika tekniker.
  • Känna till konstnärer från olika länder och tider, som t.ex. Bruno Liljefors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar