fredag 18 januari 2013

Matro och arbetsro

Under december månad tog vi extra krafttag för alla elevers rättigheter: Att få arbetsro när man jobbar i klassrummet och matro i matsalen när man äter. På klassrådet pratade eleverna om ett belöningssystem som de hade under sexårsverksamheten. De fick stjärnor om de varit duktiga.

Eleverna är tävlingsinriktade och blir motiverade i tävlingar. Fram tills nu hade vi kanske försökt att dämpa den egenskapen lite, men nu bestämde vi oss för att ta tillvara på den istället.

Situationen i matsalen blev som en handvändning - helt annorlunda. Det var ju tävling! Vi får visserligen fortfarande påminna dem och vissa dagar har sina dalar, men som helhet är det en stor förändring till det bättre. Innan jullovet delades det ut diplom till eleverna vid det bord som fått flest stjärnor.

Vissa elever var besvikna för att andra vid deras bord hade pratat så mycket. Vi har fått tagit upp det flera gånger: Hur det känns för dem och att visa hänsyn till sina kamrater.

I klassrumssituationen bestämde eleverna att pojkarna och flickorna skulle tävla mot varandra. Varje dag delades det ut stjärnor till lagen, om de förtjänade det. Vissa dagar kunde något lag säga att de tyckte själva att de inte förtjänade en stjärna "Vi glömde bort oss och lekte i biblioteket.". Andra gånger kanske det andra laget klagade "Jag blev störd för några sprang omkring när jag skulle läsa tyst." Ibland höll alla elever med om att de fått arbetsro och att allt fungerat bra... eller motsatsen.

Båda lagen var duktiga att skrapa ihop stjärnor, men den här gången fick flickorna fler. Vi var noga med att förklara att det inte handlade om att pojkarna skulle bli bestraffade, utan att flickorna skulle få en belöning. Det är skillnad.

De kom med förslag och det slutade med att vi tittade på 70 tals-klassikern "Från A till Ö" med Hedvig och Ugglan Helge. De som ville kunde välja något de hellra ville göra.

Syfte:
  • Motivera och belöna föredömlig arbetsro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar