onsdag 23 januari 2013

I'm twentyfive! I'm one! I'm twelve!

Engelsk film som heter "I´m 7 years old!" som lärde oss fraser som "How old are you?" och "I'm...". Vi fick också repetera siffror och färger. Eleverna har rabblat siffror på engelska sedan de började åk 1, men det är skillnad på att kunna dem ur sitt sammanhang. Massor av färger lärde vi oss när vi gjorde lopporna i höstas.

Efter filmen lekte vi en enkel "egenpåhittad" lek. När man tror att leken är torftig och tråkig visar det sig alltid att eleverna verkligen gillar den. Det kanske blir en trygghet att det inte är så krångligt? Man behöver inte vara rädd för att misslyckas och känslan av att "Jag kan!" stärker självförtroendet och gör det roligt.

Vi står i en ring på golvet. Läraren börjar med att gå fram till en elev och säger "How old are you?". Eleven framför svarar "I'm... (påhittad ålder, t.ex. twelve)!" Läraren gissar vad det kan vara på svenska. "Tolv?" De byter plats: Läraren sätter sig på golvet och eleven går iväg till någon annan och fraserna upprepar sig, tills alla har gjort.

Om eleven inte vet vad den ska säga gör den ett tecken med handen och resten av klassen hjälper till genom att säga frasen högt tilsammans. På så vis får de repetera många fler gånger än den gången som de själva säger.

Syfte:
  • Våga prata engelska.
  • Lära engelska fraser och uttryck.
  • Repetera genom att upprepa fraserna tillsammans när någon vill ha hjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar