tisdag 15 januari 2013

Deckarstart med stödord

Sally Smarts deckaruppdrag.
Första uppdraget från detektiven Sally Smart för detta år! Hon vill att eleverna ska skriva en egen deckare. Vi börjar med att prata om vad en deckare är och vad som är typiskt för en sådan. Vi har vår gemensamma referensram: Berättelsen om hunden Piffy som försvann och där kunde vi "beta av" huvudpersoner, brottet, slutet o.s.v.
Stödord till deckare.
Eleverna ska nu skriva en egen deckare. De väljer själva om de vill skriva själva eller ihop med någon. Det här kommer vi att hålla på med under flera veckor, eftersom det är bara ett givet lektionstillfälle i veckan på schemat som är avsett för "Detektivbyrån". Naturligtvis kan eleverna fortsatta sitt skrivarbete på "göra klart"-passen och elevens val. Även på måltimmen kanske, om deras individuella mål i svenska överensstämmer med skrivandet.  Till elevernas stora glädje har vi plockat fram datorerna igen och de skriver sina berättelser där.

Det är tacksamt med datorer när vi bearbetar texten. Lätt att sudda och omformulera meningar, lätt att göra förtydliganden och lätt att rätta stavfel! Men först måste de komma igång...

För att eleverna ska komma igång bra har de fått fundera över och skriva ner stödord kring: Vem/vilka de ska handla om, var de befinner sig, vad som ska hända och hur det ska sluta.

Syfte:
  • Träna på meningsbyggnad, formuleringar, stavning, punkt, stor bokstav m.m.
  • Planera skrivandet.
  • Utgå från stödord vid skrivandet.
  • Kunna bearbeta texten, så småningom, och göra ändringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar