fredag 11 januari 2013

Högläsning och lek med Bross

Högläsningsböcker just nu.

Till högläsningsböcker just nu har vi valt några av Helena Bross, även om flera elever gärna läser dessa själva. I Ny i klassen berättas det om Frank som kommer ny till klassen och det passar bra att prata om sådant nu när vi har en ny elev från den här terminen (och tre från förra terminen): Hur det kan kännas och vad man kan göra för att det ska kännas bra för den nya eleven.

I boken gör de en lek som vi kallar för "stol-leken". Den gjorde vi idag och trots lekens enkelhet tyckte alla att den var så rolig (kanske just därför?). Den nya eleven får tillfälle att förankra alla namnen igen, men leken tränar också uppmärksamhet och minne för alla elever. En börjar och säger "Jag vill byta stol med... (och säger namnet på en annan elev i ringen)!" När de bytt plats så är det den elevens tur att säga "Jag vill byta stol med...!". Så där håller det på tills alla har fått gjort. Det gäller att komma ihåg vilka som är kvar!

I boken Hemliga kompisar handlar det om relationer, hur man är mot varandra och vilka man leker med.

Vi har tidigare pratat med eleverna om fördelen med att leka med flera olika kompisar. Man blir inte lika "skör" om bästisen är sjuk en dag. En del elever vet inte vad de ska göra på rasterna då och kan kännas sig vilsna. Uppmuntran kanske inte alltid räcker, så nu ska vi också använda oss av Hemliga kompisar och fösöka skapa situatioenr där eleverna får möjlighet att leka med någon de vanligtvis inte leker med.

Syfte:
  • Trygga elever
  • Vidga kompisgruppen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar