torsdag 17 januari 2013

Elevens egna mål

På utvecklingssamtalet gjorde föräldrar, elev och lärare tillsammans upp individuella mål för eleven. Det handlar om vad eleven ska utveckla och arbeta lite extra med i skolan. Vi har ett halvklasspass i veckan och valde att lägga måltimmen där. Då räcker man som lärare till lite extra, eftersom det bara är ca 12 elever då i klassrummet.

Målen står uppskrivna i Röda tråden och finns alltid nära till hands. Eleverna har verkligen blivit medvetna om sina egna mål och tar också ansvar för dessa. Det kanske annars är lätt att man pratar på utvecklingssamtalet och sedan göms och glöms papperet med målen i en pärm. Här blir det ett levande dokument.

Eleverna frågar ibland "Får jag spela mattespel på datorn?" och då kan vi ställa följdfrågan "Vilka mål jobbar du med då?". Kan eleven motivera sitt val genom att hänvisa till sina individuella mål, så är det ok. De måste också variera sig och ibland träna på mattemålen och ibland på svenskamålen.

En vanlig syn på måltimmen är att många gärna skriver berättelser (på datorn/för hand) och spelar mattespel (på datorn/med pedagogiska pengar och mynt).

Syfte:
  • Elevansvar.
  • Elevinflytande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar