tisdag 15 maj 2012

Kartkunskap

Karta över skolans byggnader.

Idrottsläraren tränar nu kartkunskap utomhus med eleverna. De började med ett tomt vitt ark och tänkte efter vad som skulle ritas in om man såg det ovanifrån. De ritade in pingisbordet, gräsmattan m.m. Sedan vändes papperet och där var den en karta med skolans byggnader.

Först måste de passa in kartan så att den kom åt rätt håll och så tittade de på vad allt föreställde.

Sedan fick eleverna blunda och idrottsläraren sprang och gömde en ärtpåse. Hon pekade på kartan och sa att "Här!" och så fick en elev springa och titta där den trodde att den låg gömd.

Eleverna delades upp i grupper om tre med en gemensam karta över skolområdet. De turades om att springa och gömma ärtpåsar för varandra och på så vis träna att tolka kartan.

I en sista övning hade idrottsläraren satt ut kontroller (se bild) och eleverna skulle hitta kontrollen. Vid varje kontroll fanns ett ord, t.ex. lejon, som eleverna skulle springa tillbaka och berätta om.

När en annan pedagog passerade skolgården och frågade vad eleverna gjorde när de sprang omkring hit och dit mellan kontrollerna, utropade en elev glatt "Vi kontrollerar!"

Syfte:
  • Kartkunskap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar