torsdag 10 maj 2012

Spela memory när du är klar

Eleverna jobbar olika snabbt och blir klara med arbetsuppgifterna olika snabbt. Då är det toppen med självständiga bra arbetsuppgifter som lär, utvecklar och är roliga. Som lärare kan du då ägna mer tid åt de som behöver stöttning, så att de också blir klara med arbetsuppgiften.

Memory är en bra extrauppgift! Vi har samlat på oss en hel del sådana under läsåret: Förutom flera vanliga memoryn med t.ex. rim och bokstäver, så har vi tillverkat en hel del själva: fågelmemory, memory med julord, ng-memory. När eleverna spelar tränar de samarbete och lär av varandra när de pratar "Näe, det där är ingen koltrast! Den är ju svart!". När de spelar ng-memory ska de para ihop rätt ord med rätt bild. Då får de läsa och höra ordet flera gånger och förhoppningsvis så minns de ordbilden sedan när de ska skriva ordet i texter! Chansen är i alla fall större om de visuellt har sett den flera gånger!

Många elever har också egna förslag på skolarbete som de kan göra när de är klara "Jag har inte gjort klart ABC på PC, kan jag göra det?" eller "Jag vill skriva på min egen saga!".Och självklart! Vi gillar när elever tar egna intiativ och tar ansvar för sitt eget lärande!

Olika memory-spel på gång!

Favorit i repris: Fågelmemory!

Syfte:
  • Stimulerande självständiga arbetsuppgifter
  • Extra hjälp till de som behöver
  • Eget ansvar för sitt lärande
  • Elevinflytande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar