fredag 20 september 2013

Nyheter om guldmynt

Gamla guldmynt har hittats i Jerusalem.

I klassrummet finns fem olika ansvarsgrupper som byts ut varje vecka. Nyhetsankarna har blivit ett populärt ansvarsområde. De bevakar nyheter under veckan. Eleverna letar nyheter hemma på iPads, dagstidningar, radion och andra medier. Läxan lämnas in på fredagen, som de andra läxorna.

Vi samlas på stolar i en ring i klassrummet och eleverna återberättar sin nyhet med hjälp av de stödord de skrivit ner. Den här veckan fick vi bl.a. höra om 1400 år gamla guldmynt som hittats. Vi kommer in på många intressanta diskussioner där eleverna refererar till egna erfarenheter, men också där vi måste bygga ut nyheten genom att förklara, t.ex. ett lands nuläge, styre, förutsättningar, historia eller kultur.

Idag började vi dessutom med att titta på gårdagens Lilla Aktuellt Skola. Förra läsåret gjorde vi lärare alltid en tillhörande frågesport om nyheterna, men denna gång blev det något annat. Efter programmet fick eleverna återberätta nyheterna för sin bänkkamrat. Kamraten skulle då sitta knäpptyst och låta den andra prata i lugn och ro. Träning på att inte avbryta och fylla i åt andra!
Klicka här för att titta på Lilla Aktuellt Skola!

Syfte:
  • Träna på muntligt återberättande.
  • Vidga vyerna och släppa in världen!
  • Skapa förståelse för olika förutsättningar som finns hos olika människor/länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar