måndag 5 november 2012

Årets barnbokskatalog

Varje elev har fått Barnbokskatalogen, samt ett tillhörande bokmärke.
Nu har årets barnbokskatalog kommit ut. Den presenterar alla nya böcker inom olika genre (faktaböcker, kapitelböcker, bilderböcker m.m.). I den kan eleverna bläddra och frestas av alla nya inspirerande böcker som finns tillgängliga på bibliotek och bokhandlar.

Just nu arbetar förskoleklass och åk 1 med den boklåda vi fått till skolan (precis som vi gjorde förra året då eleverna gick i åk 1) - men så småningom kommer böckerna till skolbiblioteket också!

Det passade bra att dela ut katalogerna till eleverna idag. Medan eleverna läste och tittade i katalogen kunde läraren gå igenom och rätta en tidigare skriven text tillsammans med varje elev. För att göra detta möjligt behöver de andra eleverna ett skolarbete där de "klarar sig själva", men ändå arbeta med något stimulerande och utvecklande.

När texterna var rättade hade alla elever hunnit titta i Barnbokskatalogen. Vi hörde efter om de hade sett något intressant och trevligt i Barnbokskatalogen. Många tyckte att det var kul med pysselsidorna längst bak. Någon berättade om en ny faktabok om Titanic. Någon annan hade redan läst en bok som handlade om fyra katter som försvann och ville tipsa om den. (Det påminde ju om vårt tidigare detektivarbete med de två hundarna Piffy och Black som också försvann mystiskt!)

Det är roligt att se eleverna så ivriga att ta del av alla nya böcker och hur de gärna vill visa varandra allt i katalogen.

Syfte:
  • Inspirera till läsning.
  • Samtala med andra om olika böcker.
  • Bli medveten om olika genre (typer av texter).
Barnbokskatalogen delades ut till klass 2A idag och på torsdag kommer även klass 2B att få den. Den delas också ut gratis på bibliotek och bokhandlar. Så småningom kommer eleverna att få ta hem katalogen, men vi vill behålla den i skolan ett tag och arbeta vidare med den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar