tisdag 6 november 2012

November månads musik, konstnär och gåta

Under november lyssnar vi på kompositören Johann Sebastian Bach. Idag presenterade vi bara namnet och lyssnade på musiken, men mer information om Bach kommer.


Vi kommer också att lära känna konstnären Leonardo da Vinci lite mer, framför allt hans berömda konstverk Mona-Lisa.


Månadens finurliga (och knäppa) gåta är: Vad är det som är rött och vitt och slänger sig mellan träden?

Förutom detta kikar vi lite extra på själva månaden november och idag är det ju Gustav Adolf-dagen. Vad det nu innebär? Någon gissade att kungen hade namnsdag. Eller kanske hade det med Gustav Vasa att göra?

 

För att ta reda på hur det låg till, läste vi en kort text i Antons årsbok som handlar om den här dagen. Duktiga och medvetna som våra elever är, var det genast någon som frågade "Vilken typ av text är det? Är det en faktatext?". Svaret denna gång blev att det var en blandning mellan en faktatext och en skönlitterär text (påhittad berättelse) om två pojkar, Gustav och Anton.

Berättelsen handlar om en svensk kung som levde för länge sedan, ungefär 400 år sedan räknade vi ut. Han var en riktig krigarkung som dog för att han red vilse i dimman och blev dödad av fienden. Till kungens minne har man gjort en bakelse. Den här bakelsen ser de två pojkarna i ett konditorifönster.

Vi tittar på bilder på Gustav Adolf och även på bakelsen.

Därefter drömmer vi oss bort och fantiserar om hur våra bakelser skulle se ut om vi fick välja.


Eleverna hittar på ett namn på bakelsen, beskriver hur den ser ut, luktar och smakar.

Eleverna får till uppgift att beskriva och rita sin önskebakelse. Vi utgår från en ritmall som vi hittat på www.skapligtenkelt.se eller www.forskoleburken.se (kommer inte ihåg i skrivande stund). Eleverna viker ett papper som blir till en form för bakelsen, sedan kan de stoppa i och ur pappersbakelsen i formen.

Eleverna viker och limmar.
När allt var klart ville många dekorera med glitter.

Bakelse i form, som går att ta i och ur.

Syfte:
  • Lära om svenska traditioner, Gustav Adolf-dagen.
  • Träna på att beskriva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar