måndag 26 november 2012

Tillverkning av adventskalender


"Paket" på väggen.

Hög tid att göra en adventskalender! På lördag är det ju första december!

Vi pratar lite allmänt om adventskalendrar och eleverna berättar om sina erfarenheter. Ordet adventskalender förknippas med choklad, Playmobil och fotbollskort. Men så har det ju inte alltid varit! Hur började det då?

Det började som en tradition i Tyskland med att man gjorde ett kritstreck på dörren för varje dag ända fram till julafton. Andra tände kanske ett ljus eller satte upp en tavla med Jesus.

För ungefär 130 år sedan började en mamma i Tyskland att ge sin fyraårige son en kaka varje dag i december. De 24 kakorna satt på en bit kartong. När han sedan blev vuxen så skapade han den första julkalendern med bilder. Den bestod av två ark, en med bilder på och en annan där bilderna skulle sättas fast.




I skolan vill vi också göra väntan lite trevlig. Papper med olika datum delas ut till alla elever. De skriver och ritar. Vad de skriver är upp till dem själva. Eleverna tipsade varandra om att man kan berätta vad man själv brukar göra i juletider, rimma, skriva gåtor eller bara skriva en julhälsning till klassen. Lite svårt att komma på för några, men vi hjälptes åt. Vi lyckades leta rätt på en CD med julmusik som spred lite mer julkänsla.



Därefter satte eleverna fast färgat papper/tapet på baksidan, samt siffran. Nu ser det ut som paket! Vi satte upp dem på väggen.

Syfte:
  • Traditioner: Adventskalenderns historia.
  • Skriva (forma meningar, handstil) och rita passande bild till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar