onsdag 7 november 2012

Mer färgglatt på tallriken, tack!



Vi har numera den förmånen i skolans matsal att vi får äta så mycket mat som vi vill, d.v.s. det finns inte längre ett givet maxantal, t.ex. "8 köttbullar".

Vi uppmanar alltid eleverna att alltid smaka en liten portion, om de är osäker på om de gillar rätten (de får för övrigt alltid välja mellan två olika). Sedan kan de ta mer.

Idag har vi pratat om att man kan tänka på att tallriken delas in i tre lika stora bitar. Den ena ska vara med grönsaker, den andra med t.ex. köttbullar och den tredje med t.ex. potatis. Många elever är redan duktiga på att ta grönsaker, men allt för många väljer bort den biten och fyller istället bara på köttdelen.

Likaså om eleverna tar mer mat, så vill vi att de tar av allting. Det är inte ok att lägga på 5 fiskpinnar bara, utan man ska ta potatis och grönsaker också!

Många stolta elever kom och visade upp sina färgglada tallrikar idag i matsalen!

Vi har också pratat om hur viktigt det är att alla verkligen tänker på att skapa matro i matsalen, genom att sitta på sina platser och inte prata högt.

Eleverna måste även ta ansvar för att torka undan på på sin plats, om de spiller.
Syfte:
  • Få en mer balanserad måltid; uppmärksamma eleverna på att grönsaker också är en viktig del av måltiden.
  • Minska mängden mat som slängs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar