fredag 16 november 2012

Lilla Aktuellt: Skolmaten



Då var det dags igen för Lilla Aktuellt. Den här gången pratade vi lite ord och annat innan vi körde igång nyhetsprogrammet för barn. Den här gången handlade det bl.a. om att skolmaten kommer från många olika länder, Zlatans mål och ett ovanligt världsrekord. 

Efteråt samarbetade eleverna med sin bänkkompis för att kunna diskutera och argumentara för svaren. Det händer att de blir oense "Han/hon tror på det här svaret, men jag tror att det är ett annat svar!" Då uppmuntrar vi att de ska försöka förklara för varandra varför de tycker som de tycker. Sedan behöver någon låta sig övertygas... Intressant att höra diskussionerna!

Idag hade vi några frågor som krävde att eleverna hade "läst mellan raderna", som vi uttrycker det när det gäller böcker. Det innebär att eleverna inte fått höra svaret i programmet, utan att de måste dra egna slutsatser och anta vad svaret blir.

I fråga 2 frågar vi efter varför en busschaufför tvärbromsade. I programmet nämns det bara att det var några barn som stod i bussen och att de måste lära sig att sitta ner.  Det rätta svaret var att busschauffören blev arg, även om det ordet aldrig nämns.

Fråga 3 var en liten kugg-fråga som handlade om Gaza. Frågan löd "Vad är Gaza?" Eleverna kunde välja bland svarsalternativen Ett område i Israel, En gas eller Ett krig. Här gäller det att ha läst frågan noga, för visst är det bråk i Gaza men svaret är "Ett område i Israel".  



Förra gången rättade eleverna varandras, men denna gång samlade vi lärare in svaren och rättade. Jätteduktiga elever! De flesta hade alla rätt även denna gång, men visst blev en del "lurade" av fråga 2 och 3 (men vi var ändå snälla och "varnade" för denna typ av frågor innan).

Syfte:
  • Vara uppmärksam, lyssna och hänga med i programmet.
  • Läsa och förstå.
  • Samarbeta och komma överens (motivera och argumentera).
  • Känna till om vad som händer i Sverige och övriga världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar