tisdag 11 december 2012

Tomten och Jenny Nyström

Månadens konstnär är Jenny Nyström, men innan vi började berätta om henne måste vi backa tillbaka till den tid då tomten hade en annan betydelse än vad den har idag. Tomten var en liten gubbe, inte större än en fyraåring, och bodde på gården för att se efter den, människorna och djuren. Han var ganska arg av sig. Människorna var de som gav saker till tomten, t.ex. ställde ut gröt till honom för att han skulle bli nöjd.

Jenny skulle ha varit 168 år om hon levt idag!

Nu till Jenny Nyström. Efter att ha berättat om var hon växte upp och om hennes liv, bl.a. som konststuderande i Paris, Frankrike, kom vi fram till att hon var den som började rita tomten lite gladare när hon fick jobbet att illustrera en bok. Sedan har hon gjort massor av olika vykort också (3 000)! Vi tittade på flera bilder på filmduken, så att eleverna skulle få se några av alla vykort. Några elever kände igen dem sedan tidigare.


Uppgiften idag var att färglägga tomten från förr, samt vår nutida tomte. Först läste vi igenom texten på papperet tilslammans. Det var en sammanfattning av det vi berättat om tomten och Jenny Nyström. Men... texten såg annorlunda ut med röda bokstäver rätt som det var. Varför? Eleverna funderade och de lade märke till att det var vokaler med kort vokalljud som var röda. När det är kort vokalljud följs det oftast av två konsonanter, vilket också är markerat med kursiv stil i just den här texten.



Tomtepapperet klistrades in i december månad i årsboken.

Syfte:
  • Lära om våra jultraditioner, förr - nu.
  • Repetera stavningsregler; kort vokalljud = två konsonanter.

2 kommentarer:

  1. Hejsan

    Jag undrar lite om er Årsbok. Vad skriver ni i den och är det ngt som ni tillverkar själva?
    mvh Ny lärare

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Årsboken är i A5-format och gjord i färgade "sugar-paper" (beställ hos Betapedagog). Vi klistrar in olika skolarbeten av varierande slag. Detta blir som en minnesbok från åk 2!

    SvaraRadera