onsdag 28 november 2012

NTA uppdrag 12 (och 13)

I uppdrag 12 observerar, beskriver och experimenterar eleverna med tre ämnen: bikarbonat, vatten och ättika. De blandar bikarbonat med vatten i en bägare och bikarbonat med ättika i en bägare och beskriver sedan vad som händer.


De får illustrera i sin vetenskapsjournal.


Bikarbonat kan vara ett ämne som inte alla har hört talas om. En liten beskrivning om vad det är, som tex att det används i bakverk för att det ska jäsa, är bra. Det avger koldioxid när det blandas med sura vätskor och börjar bubbla och växa. På samma sätt händer det när bikarbonat upphettas och det är den egenskapen som används vid bakning.


Eleverna funderade på om det verkligen hade bildats en gas för det syntes ju ingen rök. Det bubblade bara. Vi passade då på att göra vårt sista uppdrag för denna termin att stänga in gasen vi får när vi blandar vatten och brustablett.

Vi drar oss tillbaka i uppdragen och påminner oss om vad som hände med en brustablett i vatten. De mindes att den också bubblade.

Vi hällde lite vatten i en förslutbar plastpåse och stoppade sedan i en bit brustablett och stängde till plastpåsen fort. Sedan fick de sitta och hålla i den för att känna om det hände något med påsen.

Var påsen hel och de hade stängt till den ordentligt så kunde de känna att påsen "växte". De hade fångat in gasen.

Syfte:
  • Att förutse
  • Att se en kemisk reaktion
  • Att få "se" den sista formen, gas
  • Att samarbeta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar